
Når du har født - Besøg af sundhedsplejersken
Når I har født, får vi besked fra fødestedet og vi vil kontakte jer for at aftale et besøg derhjemme på 4. eller 5. dagen efter fødslen (hvis I er udskrevet indenfor 72 timer efter fødslen). Det gælder også lørdage og helligdage.
Der ud over får alle familier tilbud om et etableringsbesøg, inden for de første 14 dage efter fødslen, et 3 ugers besøg, 2 måneders besøg, et 4-6 måneders besøg samt et 8-10 måneders besøg.
For tidligt fødte børn
Sundhedsplejersken kommer i starten på besøg hver uge efter aftale og senere hver måned for at støtte børnenes udvikling og for at støtte forældrene i deres rolle som forældre til et for tidligt født barn.
Kommunens Præmaturkonsulent Ann Hvidbjerg Bæk – tlf. 29218231 - holder Præmaturt Åbent hus ca. hver 6. uge sammen med Fysioterapeut Lone Palm. Forældre til for tidligt fødte bliver inviteret af egen sundhedsplejerske. Præmaturkonsulenten kan deltage i hjemmebesøg og møder ved behov.
LINK TIL PJECE OM PRÆMATUR ÅBENT HUS
Amning
AMMEVEJLEDNING HOS SUNDHEDSPLEJEN
Ammevejledning hos Sundhedsplejen i Skive Kommune tager udgangspunkt i familiens behov. Sundhedsplejen vil gerne bidrage til at leve op til Region Midtjyllands ammepolitik samt Sundhedsstyrelsens anbefalinger.
AMMEVEJLEDERE:
Hos Sundhedsplejen har alle sundhedsplejersker en uddannelse i at vejlede i forhold til amning. Derudover har Sundhedsplejen i Skive Kommune en certificeret ammekonsulent og en ammekonsulent.
KONTAKT uden henvisning:
Ammekonsulent Ann Hvidbjerg Bæk mobil: 29 21 82 31
Certificeret ammekonsulent Gitta Hegelund Larsen mobil: 24 98 95 64
Forebyggelse af vuggedød
Vuggedød er heldigvis meget sjælden i Danmark. Men hvert år dør enkelte børn pludseligt under søvn, uden at de har været alvorligt syge og uden påviselig årsag.
Det kaldes ”vuggedød” eller ”pludselig uventet spædbarnsdød”.
Sundhedsstyrelsens anbefalinger:
-
Spædbørn altid skal sove på ryggen
-
Mor skal undgå at ryge under graviditeten, og barnet skal ikke udsættes for tobaksrøg efter fødslen
- Forældrene skal sørge for, at barnet ikke får det for varmt, når det sover
Efterfødselsreaktioner
Det er helt naturligt med humørsvingninger, tristhed og træthed de første uger efter en fødsel. Men for op mod 10 % af alle nybagte forældre, trækker det ud og udvikler sig til en tilstand, der minder om depression.
En efterfødselsreaktion er kendetegnet ved, at forælderen oplever en følelse af tristhed, søvnløshed og energiløshed, som kan forstyrre forælder-barn kontakten, fordi forældrenes evne til at reagere på barnets behov nedsættes.
Fædre kan også rammes, men vil ofte have andre symptomer. For eksempel blive opfarende, trække sig hjemmefra eller bruge alkohol.
Sundhedsplejersken har erfaring med efterfødselsreaktioner og tilbyder særlig samtale til både mor og far i forbindelse med tomånedersbesøget af hensyn til tidlig opsporing og hjælp.
Tvillinger, trillinger m.v.
At få mere end ét barn ad gangen er ikke blot en familieforøgelse, men en familieforandring, som rummer unikke udfordringer for alle medlemmer af familien.
Hvis du er gravid og har fået den glædelige, men nok lidt overvældende nyhed, at du venter to eller måske flere børn, er du velkommen til at kontakte Sundhedsplejen med henblik på et graviditetsbesøg.
Børneundersøgelse, vaccination og sygdomme
Alle børn tilbydes forebyggende helbredsundersøgelser hos egen læge.
Du skal selv bestille tid hos din læge til undersøgelserne.
Sundhedsstyrelsen - Børnevaccinationsprogrammet
Smitsomme sygdomme
Sundhedsstyrelsen har udgivet en vejledning, der henvender sig til daginstitutioner, skoler og forældre.
Region Midtjylland har udarbejdet en forældrevejledning omkring børnesygdomme.
Smitsomme sygdomme - Sundhedsstyrelsen
Forældrevejledninger til en lang række børnesygdomme - Region Midtjylland
Far på barsel
Barsel
Er du far på barsel og mangler information, kan du i guiden ”Far på barsel” finde råd og vejledning i forbindelse med barslen. Guiden udgives af 'Forum for mænds sundhed' i forbindelse med kampangen 'Far for livet'.
Opdragelse, far-rollen og hvad du kan lave med dit barn
Far-aktiviteter
Er du på barsel med dit barn eller holder du blot en fridag med dit barn, kan du gratis og uden tilmelding deltage i nedenstående tilbud.
Hver fredag fra kl. 10.00-13.00 på biblioteket i Skive. Der er ingen tilmelding, og man møder blot op som det passer ind. Tilbuddet er gratis og søskende er velkommen.
Tumletid med Far (Facebook-gruppe)
Tumletid med far finder sted i Søby-Højslev Arena fra 9.30 til 11.30 hver anden mandag – i lige uger. Der er ingen tilmelding, og man møder blot op som det passer ind. Tilbuddet er gratis og søskende er velkommen.
Grupper
Er du en sårbar gravid, enlig og mangler netværk? - så har du mulighed for at deltage i et eller flere af følgende aktiviteter:
- Forældrecaféen
- Mor & Barn gruppen
Har du lyst til at deltage, eller vil du vide mere, kan du kontakte din sundhedsplejerske.
Miljø, kemi og sikkerhed
Miljø og kemi
Små børn nøjes ikke med at kigge på verden. De rører ved den, sutter på den og bider i den. Derfor er de ekstra udsat for al den kemi, som også er en del af vores hverdag.
Gravid? - kend kemien - Miljøministeriet
Pjece - Er der god kemi i dine børn hverdag - Miljøministeriet
Børn og passiv rygning - Kræftens Bekæmpelse
Sikkerhed
Som forælder kan man gøre meget for at forebygge ulykker. I reducere risikoen for at jeres barn kommer ud for en ulykke ved kun at købe produkter, der opfylder gældende sikkerhedskrav.
Små børns sikkerhed - Sundhedsstyrelsen
Sol og små børn
De helt små børn har en meget sart hud, og tåler solen dårligt. De kan heller ikke selv flytte sig fra solen, så det er ekstra vigtigt at være opmærksom på at beskytte dem.
Tryghedscirklen
Sundhedsplejen tilbyder et forældrekursus, der hedder Tryghedscirklen (Circle of Security)
Kurset henvender sig til forældre, der ønsker bedre samvær og samspil med deres barn. To sundhedsplejersker underviser. Børnene skal være mellem 0 og 2 år.
Kontakt din sundhedsplejerske, hvis du vil høre mere eller tilmeldes.
Tværfagligt samarbejde
Sundhedsplejens vigtigste samarbejdspartner er barnets forældre. Ved behov for ekstra indsats omkring barnet samarbejder sundhedsplejen med alle de andre faggrupper på børneområdet i Skive Kommune.
Samarbejdet her kan hjælpe og støtte både med specialiseret hjælp i familien og i barnets daglige pasning/dagtilbud.
Som forældre har I selv mulighed for at søge hjælp til jeres barn hos Skive Kommunes tidlige forebyggelse.